Чаювання у лазні

Вживання алкоголю у лазні не тільки не приносить жодної користі, а й шкодить організму. У поєднанні з високою температурою алкоголь дає колосальне навантаження на нирки та серцево-судинну систему, що загрожує наслідками. Найкращий спосіб поєднати вгамування спраги після процедур гарячої лазні з користю для організму – чаювання. Ароматний запашний чай одночасно сприятиме і розслабленню та продовженню відпочинку після лазні, й відновленню заряду бадьорості.

Про користь чаю відомо чимало. Вітамін Р, що міститься в цьому напої, зміцнює стінки судин, а вітамін К сприяє підтримці нормального згортання крові. Також регулярне вживання чаю сприятливо впливає на організм при стресах, значно скорочуючи період відновлення.

Трав’яний чай приносить не менше користі, ніж звичайний чорний. Казати про сприятливий вплив м’яти, материнки чи шипшини на організм людини, напевно, буде зайвим. Тому запашний чай – саме воно після жаркої лазні! І корисно, і смачно, і просто приємно, попарившись, розтягнути задоволення.

Рецепти Банного чаю

Чай запашний
На 0,5 л окропу – ¼ чайної ложки кориці, м’яти, кмину, шматочок імбирного кореня або бутон гвоздики, 2 лаврові листи, чайна заварка до смаку. Кип’ятити 30 хвилин, настоювати 5 хвилин. До такого чаю дуже підходить мед.

Брусничний чай
На 1 склянку окропу – 1 чайна ложка сухого брусничного листа. Настоювати 15 хвилин, процідити. Вживати теплим, бажано з медом. Брусничний чай має в’яжучу, антисептичну, сечогінну дію.

Чай із журавлиною
На 1 чашку – 1 чайна ложка журавлини та 1-2 чайні ложки цукру. Розім’яти журавлину із цукром, залити окропом, настояти 10 хвилин, процідити. Чай з журавлини збуджує апетит і вгамовує спрагу, також є гарним жарознижувальним засобом.

Чай з м’ятою
На один чайник з чайною заваркою – 1 чайна ложка подрібненого листя м’яти. Настоювати 10 хвилин. Чай з м’ятою покращує апетит і заспокоює спазми судин та кишечника, також є знеболюючим засобом.

Чай зі звіробою
На 1 літр окропу – 1-2 столові ложки звіробою. Настоювати 15-20 хвилин. Чай із звіробою регулює діяльність кишечника, зупиняє запальні процеси.

Чай з листя чорної смородини
На 0,5 л окропу – 1 столова ложка подрібненого листя або пагонів чорної смородини. Настоювати 15-20 хвилин. Такий чай покращує обмін речовин, добре вгамовує спрагу і сприятливо впливає на весь організм.

Настій із листя суниці
На 400 г води – 20 г листя. Кип’ятити 5 хвилин, настоювати 2 години.

Плодово-ягідний чай
2 столові ложки подрібнених плодів шипшини та чорної горобини на 1 чайник окропу. Настоювати 30-40 хвилин.